Навигиране в забраната на TikTok: Как бизнесът може да се адаптира и да процъфтява в ера след TikTok

Създадени 26 февруари, 2024
бизнес адаптиране

Въведение в забраната на TikTok В непрекъснато променящия се дигитален пейзаж, фирмите трябваше да се адаптират към различни прекъсвания, но малко от тях бяха толкова значими, колкото забраната на TikTok. Спомням си деня, в който новината избухна; това предизвика вълни сред бизнес общността. TikTok, платформата за социални медии, която се превърна в маркетинг гигант, внезапно беше недостъпна на ключови пазари. Като човек, утвърден в дигиталния маркетинг, разпознах това като ключов момент. Не ставаше въпрос само за загуба на платформа; става дума за преосмисляне на нашите стратегии в пространство, което непрекъснато се развива. Забраната засегна фирми от всякакъв размер. За мнозина TikTok се превърна в жизненоважна част от техните маркетингови и рекламни стратегии. Уникалният алгоритъм на платформата и чистата виралност, която можеше да предложи, означаваха, че един видеоклип може да катапултира марка в светлината на прожекторите за една нощ. След като този път беше затворен, компаниите трябваше да обмислят последиците за тяхното цифрово присъствие и потоци от приходи. Причините за забраната варират от опасения за неприкосновеността на личния живот и националната сигурност до геополитическо напрежение. Независимо от причината, ефектът беше незабавен и дълбок. Бизнесите, които бяха инвестирали сериозно в кампании, ориентирани към TikTok, бяха оставени да се борят да променят своите стратегии. Това беше сигнал за събуждане за мнозина, подчертавайки колко е важно да не поставят всичките си яйца в една кошница, цифрово казано.

Разбиране на въздействието на забраната на TikTok върху бизнеса

Въздействието на забраната на TikTok върху бизнеса беше многостранно. Първоначално имаше чувство на недоверие. Как може платформа със стотици милиони активни потребители да бъде затворена? За някои бизнеси, особено тези, които са изградили своята идентичност на марката около TikTok, забраната означаваше да започнат от нулата на други платформи. Моментът не можеше да бъде по-лош, тъй като забраната дойде на фона на глобална пандемия, когато цифровите взаимодействия бяха по-важни от всякога.

Потоците от приходи, които бяха обвързани с уникалните механизми за ангажиране на TikTok, претърпяха удар. Партньорствата на инфлуенсъри, които бяха съсредоточени около личностите на TikTok, загубиха своя блясък, тъй като тези инфлуенсъри изведнъж останаха без основната си платформа. Бизнесът трябваше да преоцени своите маркетингови бюджети, преразпределяйки средства към други платформи и стратегии в опит да привлече отново вниманието на аудиторията си.

Освен това забраната подчерта несигурния характер на разчитането твърде много на една платформа. Пейзажът на дигиталния маркетинг е по своята същност нестабилен; платформите се издигат и падат, алгоритмите се променят и навиците на потребителите се променят. Компаниите, които бяха диверсифицирали присъствието си в социалните медии, бяха в по-добра позиция да устоят на бурята. Те биха могли да използват съществуващите си последователи на други платформи, за да поддържат видимост и ангажираност.

Алтернативи на TikTok за бизнеса

Когато TikTok изчезна от магазините за приложения, фирмите трябваше бързо да намерят алтернативи. Като маркетолог трябваше да насоча клиентите си през този преход, изследвайки други платформи, които предлагат подобни функции и демографски данни за аудиторията. Instagram Reels, например, се очертава като силен съперник. Неговият видео формат с кратка форма беше познат на потребителите на TikTok, а установената потребителска база на Instagram го направи сигурен залог за продължителна ангажираност в социалните медии.

YouTube също засили играта си с въвеждането на YouTube Shorts, който имаше за цел да запълни празнината, оставена от TikTok. Въпреки че YouTube вече беше добре установена платформа, Shorts предложи нов начин за бизнеса да създава бързи, ангажиращи съдържание, което може да достигне до широка аудитория.

Други платформи като Snapchat и Twitter въведоха функции, за да се възползват от тенденцията за видео в кратка форма. Spotlight на Snapchat и Fleets на Twitter, макар и краткотрайни, бяха свидетелство за търсенето на съдържание, подобно на TikTok. Бизнесът трябваше да бъде гъвкав, да тества тези нови платформи и функции, за да определи къде тяхното съдържание резонира най-ефективно.

Най-добри практики за създаване и споделяне на видеоклипове в стил TikTok на други платформи

Адаптирането към нови платформи означаваше научаване на нюансите на създаване на видеоклипове в стил TikTok, които биха се представили добре другаде. Една най-добра практика, на която наблегнах на моите клиенти, беше необходимостта от поддържане на автентичността и креативността, които TikTok насърчава. Видеоклиповете все още трябва да бъдат свързани, забавни и да отговарят на текущите тенденции, дори и да не са споделени в самия TikTok.

Друга практика беше да се адаптира съдържанието към силните страни на всяка платформа. Например, потребителите на Instagram оценяват естетическото качество и тематичната последователност, така че докато съдържанието може да бъде непринудено като това на TikTok, често се очакваше по-високо ниво на лакиране. Междувременно публиката на YouTube може да търси малко по-дълго съдържание, дори във формата Shorts, което позволява повече разказване на истории и послания за марката.

Третата най-добра практика беше да продължим да използваме генерирано от потребителите съдържание. TikTok процъфтява благодарение на участието на своята общност и същият принцип може да се приложи на други платформи. Насърчаването на потребителите да създават свои собствени видеоклипове с брандирани хаштагове или предизвикателства може да поддържа ангажираността на общността, която направи TikTok толкова успешен за бизнеса.

Използване на други социални медийни платформи, за да достигнете до вашата TikTok аудитория

Забраната на TikTok означава, че фирмите трябва да идентифицират къде е мигрирала тяхната аудитория и да установят присъствие в тези платформи. Един подход беше да се използва анализ на данни, за да се проследи къде прекарват времето си бившите потребители на TikTok. Instagram и Facebook, със своите надеждни рекламни платформи, предоставиха ценна информация за поведението и предпочитанията на аудиторията.

В допълнение към проследяването на данните, посъветвах бизнеса да се ангажира активно с аудиторията си в тези платформи. Това означаваше не само публикуване на съдържание, но и участие в разговори, отговаряне на коментари и дори присъединяване или иницииране на тенденции. Беше от съществено значение да се създаде чувство за общност, което да може да съперничи на това, което са изградили в TikTok.

Освен това бизнесът не трябва да пренебрегва силата на кръстосаното популяризиране. Като свързват различните си профили в социалните медии и споделят съдържание в различни платформи, те биха могли да насочат своята TikTok аудитория към новите си дигитални домове. Тази стратегия помогна да се поддържа видимостта на марката и гарантира, че последователите продължават да се ангажират с любимите си марки, независимо от платформата.

Инструменти и ресурси за изтегляне на видеоклипове от TikTok

Преди забраната да влезе в сила, много фирми и създатели на съдържание се опитаха да изтеглят и запазят своите видеоклипове в TikTok. Това беше важна стъпка в защитата на тяхното съдържание и пренасочването му за използване на други платформи. Инструментите за изтегляне на видео на TikTok станаха безценни през този период, позволявайки на потребителите да запазват своите видеоклипове без воден знак, което направи повторното използване на съдържание за други платформи по-професионално.

Тези инструменти бяха лесни за намиране с просто търсене, но беше изключително важно да се използват надеждни и сигурни. Уебсайтовете и приложенията, предлагащи услуги за изтегляне на видео от TikTok, често идват с инструкции, което прави процеса лесен. Винаги обаче напомнях на клиентите да спазват законите за авторското право и поверителността, когато преназначават съдържание.

Наличието на библиотека със съдържание, готово за редактиране и споделяне другаде, беше значителен актив. Това позволи на бизнеса да поддържа последователен график за публикуване по време на прехода към други платформи, като гарантира, че аудиторията им остава ангажирана и информирана къде да ги намери след TikTok.

Момиче Tiktok ера

Намиране на най-доброто време за публикуване в алтернативни платформи на TikTok

Докато TikTok имаше свои собствени пикови времена за ангажираност на потребителите, всяка алтернативна платформа имаше свои уникални модели. Откриването на най-доброто време за публикуване на тези платформи беше от решаващо значение за поддържане на видимост и ангажираност. Инструментите за анализ, предоставени от самите платформи, като Instagram Insights и YouTube Analytics, изиграха важна роля при идентифицирането кога потребителите са най-активни.

Обърнах се и към услуги за анализ на трети страни, които предлагаха по-задълбочени данни, което помогна за допълнително прецизиране на графиците за публикуване. Това беше процес на проба и грешка, тъй като оптималното време за публикуване често варираше в зависимост от индустрията на бизнеса, демографските данни на аудиторията и вида на споделяното съдържание.

Последователността беше друг ключов фактор. Създаването на редовен график за публикуване помогна на последователите да знаят кога да очакват ново съдържание, създавайки усещане за очакване и рутина, което беше от полза както за публиката, така и за марката.

Проучване на популярни TikTok песни и тенденции на други платформи

TikTok беше добре известен със своето музикално съдържание и вирусните тенденции, които придружаваха популярни песни. Въпреки че платформата вече не беше достъпна, културното въздействие на тези тенденции се запази. Беше важно за бизнеса да продължи да използва този аспект на създаването на съдържание, дори и на други платформи.

Много от песните, които станаха хитове в TikTok, бяха достъпни в услуги за стрийминг и можеха законно да се използват в съдържание на други платформи, при условие че беше получен подходящ лиценз. Тези завладяващи мелодии и свързаните с тях танцови движения или предизвикателства все още могат да бъдат част от стратегията за съдържание на марката, помагайки за поддържане на връзка с аудиторията на TikTok.

Освен това, да държите пръст на пулса на нововъзникващите тенденции беше толкова важно, колкото винаги. Участието в тези тенденции помогна на бизнеса да остане уместен и свързан, което беше крайъгълен камък на привлекателността на TikTok. Това беше напомняне, че докато платформата можеше да се промени, основните принципи на ангажиращо съдържание остават постоянни.

Пускане на живо на алтернативни платформи: ръководство за бизнеса

Функцията на живо на TikTok беше мощен инструмент за ангажиране в реално време и липсата й се усещаше силно. Други платформи обаче предлагаха подобни възможности и за бизнеса беше от съществено значение да ги използва ефективно. Платформи като Instagram Live и Facebook Live предоставиха възможности за свързване с публиката по директен и личен начин.

Насърчих бизнеса да подходи към тези сесии на живо с ясен план. Независимо дали ставаше въпрос за въпроси и отговори, представяне на продукт или поглед зад кулисите, наличието на структура помогна сесията да остане ангажираща и подходяща за марката. Също така беше важно да се популяризират тези събития на живо предварително, за да се осигури добра посещаемост.

Интерактивността беше ключът към успешната сесия на живо. Насърчаването на участието на зрителите чрез коментари и реакции направи изживяването по-приятно както за публиката, така и за водещия. Това ниво на взаимодействие помогна да се пресъздаде чувството на общността, което беше неразделна част от функцията на живо на TikTok.

Заключение: Адаптиране и процъфтяване в ерата след TikTok

Забраната на TikTok постави значителни предизвикателства, но също така предложи на бизнеса шанс да преоценят и засилят своите дигитални маркетингови стратегии. Чрез възприемане на алтернативни платформи и адаптиране към нови практики за създаване на съдържание, компаниите биха могли да поддържат връзката си с аудиторията си. Това беше доказателство за устойчивостта и адаптивността, необходими в дигиталната ера.

При навигирането в ерата след TikTok ключовият извод за всеки бизнес беше важността на гъвкавостта и желанието за развитие. Тъй като платформите идват и си отиват, сърцевината на успешния маркетинг остава способността да се разкаже завладяваща история и да се ангажира с аудитория по смислени начини.

Дигиталната среда със сигурност ще продължи бързия си темп на промяна, но като са информирани и гъвкави, фирмите могат не само да оцелеят, но и да процъфтяват, независимо от обстоятелствата. И докато вървим напред, е вълнуващо да мислим за новите възможности и платформи, които ще се появят, готови за бизнеса да изследва и завладява.

  • Tiktok
  • 26 февруари, 2024

Бизнесът може да се адаптира, като диверсифицира присъствието си в социалните медии, фокусирайки се върху алтернативни платформи, като Instagram Reels или YouTube Shorts, инвестирайки във влиятелен маркетинг и изследвайки нововъзникващите тенденции в социалните медии.

Въпреки че забраната на TikTok може да създаде първоначални предизвикателства, бизнесът може да смекчи въздействието му, като преразпредели ресурси към други платформи, прецизира своята стратегия за съдържание и остане гъвкав, за да се адаптира към променящите се пейзажи на социалните медии.

Бизнесът може да процъфтява, като насърчава креативността и автентичността в своето съдържание, ангажирайки се с аудиторията си на различни платформи, използвайки генерирано от потребителите съдържание, сътрудничейки с влиятелни лица в различни платформи и оставайки информирани за тенденциите в индустрията и промените в поведението на потребителите.